Steenhouwster

Toot van Dijk (1948), geboren in Eindhoven, getogen in Waalre. Oudste dochter uit een fabrikantengezin met zes kinderen.
Studeerde achtereenvolgens aan de Academie voor Beeldende Vorming Middeloo te Amersfoort, de Katholieke Leergangen / Kunstacademie in Tilburg en in Eindhoven Sociale Academie Vormingswerk: interne opleiding.
Verzorgde handvaardigheidlessen op een vormingsinstituut, gaf cursussen monumentale wandkleden. Instructrice schilderen met textielverf. Ruim 35 jaar lid van edelsmeedatelier: “de Smeltkroes” in Eindhoven.
Oprichtster van beeldhouwerscollectief “Het HakHok”. Samen met mijn man Rob, woon en werk ik in Veldhoven.

Naast beeldhouwen en edelsmeden ontwerp en teken ik gepersonaliseerde (geboorte) mandala’s. Tevens bedenk en creëer ik ruimtelijke mozaïeken.
Sinds 2003 ligt de nadruk op intuïtief werken in steen (bij voorkeur de hardere soorten).

BIËNNALE
Elk oneven jaar, in het 2e weekend van september, organiseren wij in onze bosrijke beeldentuin een groepstentoonstelling van “Het HakHok”

Citaat: “Intuïtief beeldhouwen is een werkwijze waarin de uiteindelijke vorm ontstaat uit een direct contact tussen materie en gevoel. Tijdens het beeldhouwen wordt je als vanzelf mee genomen op een innerlijke reis die je in contact brengt met jouw gevoel. Elke steen spreekt haar eigen taal en daagt je uit. Door je intuïtie te volgen kun je die taal leren verstaan. Het is telkens weer een fantastische ervaring te ontdekken dat je een weerbarstig brok natuur naar je hand hebt kunt zetten”.

De menselijke emotie, zijn spiritualiteit, relaties en de natuur in al haar fascinerende facetten vormen mijn belangrijkste inspiratiebronnen. Meestal werk ik abstract of abstraheer ik, waarbij een organische vormentaal de boventoon voert. Ook vogels, vissen en andere dieren komen vaak spontaan uit de steen tevoorschijn.
Ik zoek de confrontatie, (schijnbare) tegenstellingen, dualismen en ga het gevecht aan met de steen. In mijn beeldhouwwerk wordt deze strijd vertaald in grote contrasten: glooiende, organische (groei)vormen naast vlijmscherpe, hoekige lijnen. Spiegelgladde delen tegenover het ruwe oermateriaal en/of gebouchardeerde oppervlakken. Ik vind het een grote uitdaging om grenzen te verleggen en dàt te doen wat in steen eigenlijk niet mogelijk lijkt te zijn.